Kirurško šivanje

Kirurško šivanje: Nauči se šivati več kot le gumbe.

kirursko.sivanje@dsms.net

Izobraževalni projekt Kirurško šivanje je namenjen višjim letnikom splošne in dentalne medicine, ki jih želimo z učenjem osnov šivanja in vozlanja pripraviti na praktično delo v zdravstvu.


Organiziramo delavnice, na katerih študente spoznamo s pravilnimi tehnikami šivanja in jim omogočimo material in prostor, da te tehnike tudi sami poskušajo v praksi. Na delavnicah se trudimo poskrbeti za strokovno vodstvo s strani specialistov oz. specializantov kirurgije ter študentov višjih letnikov Medicinske fakultete UL, ki tehnike šivanja že obvladajo in jih lahko prenesejo na mlajše generacije.

Poleg delavnic organiziramo letno en večji kirurški kongres in sklop predavanj o pristopu v operacijsko dvorano. Na tematiko kongresa se zvrstijo predavanja specialistov izbranih področij kirurgije, predavanjem pa sledijo praktične delavnice kirurškega šivanja, vozlanja in oblačenja.

Za člane projekta organiziramo dodatna praktična izobraževanja, kjer se učimo dodatnih kirurških tehnik. Za namen delavnic izdelujemo tudi prototipne verzije silikonskih kož, s katerimi se trudimo bolje uprizoriti resnične anatomske razmere pri šivanju rane, saj trenutne silikonske šivalne podloge na trgu te možnosti ne nudijo.