Gaster Felix

Bi  rad izvedel še kaj več  o gastroenteroloških boleznih? Rad pripravljaš zdrave obroke in eksperimentiraš v kuhinji? Se zavedaš pomembnosti preprečevanja sladkorne bolezni in motenj hranjenja?  

Če si na vsaj eno vprašanje odgovoril z DA, je ta projekt pravi zate! 

gaster.felix@dsms.net

Kdo smo?

Smo skupina študentov, ki v prostem času rada pripravlja zdrave obroke, ozavešča o zdravem načinu življenja in izobražuje mlajše in starejše generacije o motnjah človeškega organizma povezanih s prehranjevanjem.

Naše aktivnosti

Glavne aktivnosti projekta so izobraževalne delavnice, ki se izvajajo na osnovnih šolah. Študenti medicine otroke in najstnike učimo pomembnosti uravnovešene prehrane, zakaj nastane sladkorna bolezen, kakšne so posledice te bolezni na telo ter kakšne so posledice debelosti, anoreksije in drugih motenj hranjenja na telo. Delavnice so interaktivne, opremljene z video animacijami in kvizi. Nadgrajene delavnice pripravljamo tudi za srednje šole in odrasle, kjer učimo o gastroenteroloških boleznih s poudarkom na laktozni intoleranci, celiakiji, sindromu razdražljivega črevesja ter vplivu alkohola na gastrointestinalni sistem. 

Poleg delavnic organiziramo tudi kongrese, okrogle mize in predavanja, ki vsako leto zajemajo nove vsebine od celiakije do dietne prehrane, prehranskih dodatkov in različnih vidikov debelosti na telo. 

Predvsem za študente medicine pa organiziramo tudi LLL tečaje klinične prehrane, kjer lahko udeleženci razširijo svoje znanje o klinični prehrani v raznih medicinskih situacijah in zbirajo točke za pridobitev ESPEN diplome klinične prehrane.

Spletna stran kongresa Prava teža debelosti, ki smo ga organizirali skupaj s projektom Pulmo.

Med naše aktivnosti spadajo tudi organizacija zdravega zajtrka na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in v UKC Ljubljana, kjer mimoidočim ponudimo naše jedi ter jih spomnimo na pomembnost zajtrka. Prav tako pa jih opremimo z novimi idejami za obroke.

Zajtrk bolnika s sladkorno boleznijo: Beljakovinske palačinke in brezkofeinska kava z mandljevim mlekom.

Polnjene bučke

- 250g kvinoje

- 8 manjših bučk

- 150g telečjega mletega mesa (ali korenje in glavica koromača); na sliki so pripravljene brez teh sestavin

- 1 čebula, 2 stroka česna, peteršilj

- 150g sira

- 4 srednje veliki paradižniki

Kvinojo skuhamo v slani vodi in pustimo, da vpije potrebno tekočino (med kuhanjem po potrebi dodamo vodo). Bučke prepolovimo in izdolbemo ter vsebino narežemo na majhne kocke. Nasekljano čebulo prepražimo na olivnem olju - dodamo meso, česen in dušimo, da se meso zmehča. Primešamo kvinojo, po okusu začinimo s soljo in poprom, na koncu dodamo nasekljan peteršilj ali drobnjak. Bučke napolnimo z nadevom, pokrijemo z rezinami paradižnika in posujemo z naribanim sirom. Razporedimo v namaščeni pekač, lahko zalijemo z malo jušne osnove, da se med peko ne izsušijo. Pečemo 15-20 minut na 180°C.

Bučna rižota

(za 4 osebe)

-1 hokaido buča

-1.5 skodelice riža

-1 čebula

-sol, poper, muškatni orešček

-olivno olje

Bučo narežemo na manjše koščke, dodamo olivno olje in začimbe in pečemo v pečici pol ure pri 180°C. Ko je buča pečena, jo s paličnim mešalnikom ali blenderjem zmešamo v gost pire.

Medtem ko se buča peče, lahko že začnemo s pripravo rižote. Na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo riž in ga kuhamo v razmerju navedenem na embalaži. 1 skledico vode prihranimo in z njo nekoliko razredčimo bučni pire, ki ga po približno 10min kuhanja riža, vmešamo v rižoto. Po potrebi dodamo še vode, in kuhamo toliko časa, da se riž zmehča.

Stojnica ob Svetovnem tednu osveščanja o motnjah hranjenja

V prvem tednu marca skupaj s projektom V odsevu in Mind the Mind ozaveščamo o motnjah hranjenja.


Meritve krvnega sladkorja ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni

Vsako leto ob Svetovnem dnevu diabetesa, 14. 11. , na Prešernovem trgu mimoidočim brezplačno merimo nivo krvnega sladkorja.