Projekt Urgentna medicina


urgentna.medicina@dsms.net

Projekt Urgentna medicina je projekt z dolgoletno tradicijo, ki že od leta 2001 deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije. V okviru Projekta urgentna medicina organiziramo delavnice in predavanja na področju urgentne medicine, ki so namenjena predvsem študentom medicine. Enkrat letno organiziramo kongres urgentne medicine "Urgentna stanja na hitro," kjer predavatelji predstavijo pomembne teme, s katerimi se urgentni zdravniki srečujejo.

Enkrat na leto organiziramo tudi delavnice dodatnih postopkov oživljanja (ALS - advanced life support), kjer študenti ponovijo pristop do urgentnih bolnikov, temeljne in dodatne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja, vzpostavitev intravenske poti in drugih veščin. Na delavnicah simuliramo stanja, s katerimi se bo vsak bodoči zdravnik srečeval, tako na terenu kot v bolnišnici.

Za študente organiziramo tudi ekskurzije, denimo obisk Gasilsko reševalne postaje Kranj, kjer jim je med drugim predstavljena vloga gasilcev pri reševanju, in obisk ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku, kjer spoznajo potek reševanja s helikopterjem.