Vodja projekta: Veronika Podlogar

email hidden; JavaScript is required

FB stran

Ultrafest so pod vodstvom priznanega profesorja Chrisa Foxa prvič organizirali leta 2012 na University of California Irvine v ZDA, lani pa smo ga prvič preselili tudi na drugo stran luže in Ultrafest v soboto, 9.5.2015, organizirali tako na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kot tudi na Medicinski fakulteti v Mariboru.

Vseslovenski Ultrafest je omogočil seznanitev z osnovami ultrazvočne diagnostike kar 150 študentom. V Ljubljani je dogodek potekal v v prostorih Medicinske fakultete v Ljubljani, medicinski tečaj obposteljnega ultrazvoka pa je v obliki predavanj ter celodnevnih intenzivnih delavnic ultrazvoka skupno trajal kar 10 ur. Strokovna koordinatorica medicinskega tečaja je bila Špela Baznik, dr. med. spec. urg. med., ki je poskrbela, da so študentje znanje o ultrazvoku prejeli iz rok izkušenih inštruktorjev.

Študentje udeleženci so se na dogodek predhodno pripravili z interaktivnimi gradivi, na dan dogodka pa so pod veščimi očmi inštruktorjev pridno ultrazvočili. Na Ultrafestu so za sondo prvič prijeli tudi študentje nižjih letnikov, študentje višjih pa so brez strahu izpopolnjevali znanje.

Obravnavala so se izbrana področja obposteljnega ultrazvoka (POCUS), in sicer: uvod v ultrazvok, ultrazvočno vodeni žilni pristopi, ultrazvočna ocena AAA in GVT, ultrazvok pljuč, ultrazvok srca, ultrazvok jeter in žolčnika ter urgentni ultrazvočni pregled FAST.

Dogodek je bil velik uspeh, saj so prijave v Ljubljani pošle v le 2 minutah in pol, ogromno pa je tudi zanimanje oz povpraševanje po prihodnjih dogodkih.

Odzivi tako udeležencev kot inštruktorjev so bili izredno pozitivni, z velikim navdušenjem so si študentje podobnih dogodkov zaželeli tudi v prihodnosti, za kar bo Ultrafest v prihajajočem študijskem letu organiziral kar dva tovrstna dogodka, v načrtovanju pa so tudi Ultrafestu sorodni dogodki na temo prepozneve posnetkov EKG in rentgena.