Vodja projekta: Boris Podobnik

email hidden; JavaScript is required

FB stran

Projekt urgentna medicina je projekt z dolgoletno tradicijo, ki že od leta 2001 deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije. V okviru Projekta urgentna medicina organiziramo delavnice in predavanja na področju urgentne medicine, ki so namenjena predvsem študentom medicine. Enkrat letno organiziramo kongres urgentne medicine, kjer predavatelji predstavijo pomembne teme, s katerimi se urgentni zdravniki srečujejo.

Enkrat na leto organiziramo tudi delavnice dodatnih postopkov oživljanja, kjer študenti ponovijo pristop do urgentnih bolnikov, temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja, vzpostavitev intravenske poti in drugih veščin. Na delavnicah simuliramo stanja, s katerimi se bo vsak bodoči zdravnik srečeval, tako na terenu kot v bolnišnici.

Za študente organiziramo tudi obisk Reševalne postaje Kranj, kjer jim je med drugim predstavljena vloga gasilcev pri reševanju, in obisk ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku, kjer spoznajo potek reševanja s helikopterjem. Poleg tega organiziramo trikrat na leto delavnice urgentnega ultrazvoka, na katerih so študentom predstavljene osnove uporabe ultrazvoka in izvedba osnovnih ultrazvočnih pregledov v urgentni medicini kot je protokol E-FAST, ultrazvočni pregled za globoko vensko trombozo in osnovni ultrazvočni pregled srca.