Vodja projekta: Romana Vranešič

email hidden; JavaScript is required

FB stran

S spodbujanjem zdravega življenjskega sloga ter ozaveščanju širše javnosti o problematiki srčno-žilnih obolenj in dejavnikih tveganja za le te, želimo prispevati k zmanjšanju pojavnosti bolezni srca in ožilja v Sloveniji. Misli na srce je eden izmed najstarejših aktivnih projektov, ki deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije. Skozi leto potekajo številne projektne aktivnosti, s katerimi se dotaknemo širokega kroga ljudi vseh starosti.

V okviru projekta se organizirajo:

Krog zdravja je naša tradicionalna dejavnost, s katero smo nadomestili vsakoletni Tek Misli na srce in bo v študijskem letu 2015/2016 potekal že šestič. Krog je enodnevni dogodek in poteka na Prešernovem trgu v Ljubljani, po navadi v sredini aprila. Za mimoidoče izvajamo brezplačne meritve krvnega sladkorja, pritiska in holesterola, klasičnim meritvam pa smo pridružili še meritve gleženjskega indeksa, celostne sestave telesa, saturacije krvi s kisikom ter vsebnosti CO2 v izdihanem zraku. Poleg tega mimoidočim svetujemo o zdravi prehrani in športu, opozarjamo na škodljive razvade ter s pomočjo »flashmob-a« učimo oživljati v nenadni situaciji. Vsako leto se na Krogu zvrsti več kot 8000 mimoidočih, v dnevu pa opravimo kar 5000 meritev. K sodelovanju vsako leto povabimo tudi druge projekte DŠMS, ki nam z veseljem priskočijo na pomoč, sodelovali pa smo tudi že s študenti psihologije in farmacije. Krog je tudi izredno dobro medijsko pokrit, leta 2014 pa nas je na dogodku obiskal tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Enkrat letno na Medicinski fakulteti organiziramo tudi kongres Misli na srce, kjer strokovnjaki s področja kardiologije, kardiovaskularne kirurgije, psihiatrije, diabetesa, nutricionizma, športa in drugih, predstavijo različne teme s področja srčno-žilnega sistema. Kongres je predvsem namenjen študentom medicine, vendar je odprt tudi za širšo javnost in se ga vsako leto udeleži med 500 in 600 obiskovalcev, med katerimi so tudi študentje ostalih naravoslovnih smeri (farmacija, kemija, biologija, zdravstvene vede) in športa.

Skozi leto izvajamo tudi interaktivne delavnice za dijake srednjih šol in gimnazij po celi Sloveniji, ki so se izkazale za učinkovit in dobro sprejet način širjenja našega sporočila mladostnikom, saj je širjenje splošnega znanja o nastanku bolezni ter preventivnih ukrepih izrednega pomena za uspešno preprečevanja začetka in nadaljnjega razvoja bolezni. V zadnjih treh letih smo izvedli preko 200 delavnic.

Organiziramo tudi izobraževanja namenjena zaposlenim v podjetjih in javnih ustanovah, ki so po sami zasnovi podobna delavnicam, vendar je večji del izobraževanja namenjen predavanju, ki je dodatno razširjeno ter zajema še nekatere druge tematike, v katere se na šolah ne poglabljamo, npr. prepoznava različnih kardiovaskularnih urgentnih stanj, prva pomoč, ipd.

Projekt sodeluje tudi z Mestno občino Ljubljana, kjer izvajamo kratka izobraževanja in meritve po četrtnih skupnostih,  z Medgeneracijskim centrom Simbioza in Združenjem za žilne bolezni na dan žil.