Pogosto zastavljena vprašanja

1. Prijava

Je elektivna rotacija v Houstonu plačljiva?

Rotacija sama po sebi ni plačljiva. Edini stroški, ki jih lahko pričakujete tekom prijave so iz naslova pridobivanja F-1 vise in pošiljanja dokumentov.

Kdaj se naj prijavim?

Prvo povpraševanje je pametno poslati vsaj pol leta, najkasneje pa 5 mesecev pred planirano rotacijo. Na tak način si zagotovite tudi večjo možnost za prosto mesto, saj velja princip kdor prej pride, prej melje. Rotacije se vsak mesec razpisujejo za eno leto naprej.

Komu je rotacija namenjena?

Kratek odgovor: študentom medicine višjih letnikov. Daljši odgovor: motiviranim posameznikom, ki se želijo seznaniti z načinom dela v medicini v ZDA ali z vrhunsko in neprimerljivo tehnologijo na področju srčno-žilne kirurgije oz. kardiologije. Prav tako gre za veliko časovno in finančno investicijo, zato priporočamo tehten razmislek o vseh teh dejavnikih pred prijavo na rotacijo.

Ali lahko spremenim mesec svoje rotacije, ko sem enkrat prijavljen?

Ne. Žal spremembe po končni potrditvi niso več mogoče. Potrditev je tudi zavezujoča in pomeni, da se rotacije morate udeležiti. Odpovedi so možne, vendar v razumnem času (vsaj 5 mesecev pred planiranim elektivom), da lahko drugim študentom omogočimo rotiranje v danem mestu. V nasprotnem primeru se študenta, ki se odjavi prepozno penalizira s prepovedjo opravljanja rotacije v bodoče.

2. Letalske karte

Kdaj kupiti letalsko karto?

Priporočamo, da ne čakate do zadnjega trenutka, prav tako pa ne kupovati letalske karte, dokler ni vaš termin zagotovo potrjen po prijavi.
V primeru, da se ne držite predpisanih rokov in dokumente ne pošljete 3 mesece pred rotacijo, vam ne moremo zagotoviti, da boste pravočasno dobili potrebne dokumente za vizo in tako tudi zagotovo opravljali rotacijo.

Potrebno je tudi upoštevati dejstvo, da viza, ki jo pridobite s strani ameriške ambasade prične veljati 28 dni pred pričetkom rotacije in tako vstop v državo pred tem s to vizo žal ni možen. ( prosimo, da natančno preberete navodila tudi na njihovi speltni strani) Ko enkrat vstopite v državo z drugo npr. turistično vizo je potreben ponoven izstop in vstop, da se lahko aktivira študentska viza, brez katere pa ne morete opravljati rotacije v Memorial Hermann bolnišnici. Tako, da lepo prosimo da te zadeve upoštevate. Prav zaradi tega in možnih komplikacij so potovanja pred rotacijo s strani Medicinske fakultete in strani Dr. Gregoriča odsvetovane in se študentom, ki bodo odšli prej na potovanje žal ne more zagotoviti, da bodo do predčasnega odhoda prejeli vso potrebno dokumentacijo.

Kako si naj planiram prihod/odhod?

Rotacije se začenjajo prvega in končujejo zadnjega v mesecu. Obvezno je, da ste v Houstonu vsaj dva dni prej, da lahko uredite administrativne zadeve in se aklimatizirate. V primeru, da je prvi v mesecu vikend ali ponedeljek, priporočamo, da priletite v Houston vsaj v četrtek, saj ob petkih ponavadi potekajo registracije.

Odhod lahko planirate prvega v sledečem mesecu (ali pa seveda kasneje).

3. Oblačila

Kako je z delovnimi oblačili? Potrebujem plašč?

Delo v bolnišnici poteka v uniformah (scrubs), ki jih dobite tam. Delovnih oblačil ni potrebno lastnoročno umivati, saj se jih dnevno menjava v bolnišnici. Če imate prostor v prtljagi, priporočamo, da vzamete s seboj beli plašč za delo izven operacijske dvorane. Stetoskop je tudi dobrodošel.

Priporočamo udobna obuvala (npr. superge), saj so delovni dnevi dolgi in včasih lahko za operacijsko mizo stojite ves dan ali celo pozno v noč.

Kaj pa izven bolnišnice?

Za posebne dogodke, na katere ste lahko vabljeni, je priporočeno imeti s seboj t.i. business attire, ni pa obvezno.

Pri izboru drugih oblačil priporočamo, da se odločate glede na trenutne vremenske razmere pred prihodom, saj temperature nihajo od 5°C pozimi do 45°C poleti.

4. Bivanje

Moody Manor: Majhno naselje hišk z apartmaji, na voljo za 2, 3, 4, 5 oseb. 20 min peš do bolnice, vozi tudi avtobus, zraven trgovina Krogers kontakt: email hidden; JavaScript is required

Best Western: Includes shuttle back and forward to our center, breakfast, daily cleaning service, internet, computer access and most of all it is in a safe area and the students could even walk to work. A suite that will accommodate 2-4 students will be available from now on. We can have 2 students in a double bed room (very nice) with each student paying approximately $500 per month, plus tax. So about $550. If more than 2 students will share one suite we have a nice 2 room suite available and the price will be the same.

The Best Westerns contact person and contact is MR. PEREZ – 6700 S Main Street, Houston, Texas, 77030, US; Phone: 713/522-2811 Let him know you are with Dr. Gregoric and Eva Pongratz – the rate is this low because we negotiated with him.

Americas Best Value Inn: http://www.americasbestvalueinn.com/bestv.cfm?idp=1705

Another option is the apartment that Eva Pongratz is leasing for the students again this year. The apartment holds up to 3 students. The price is $1,200 for the month. So if we have 3 students in there, it will be $400 per month. For two students of course $600. The apartment is very private, nice and modern and equipped with all your needs (dishes, towels, sheets, etc). It has a nice patio, pool and laundry facility on the property  and is in a good area as well (Kirby and Holcombe).  The bus line is very close to the house and you can almost see Memorial Hermann from there (that’s how close it is). Contact Ms. Pongratz for more info if you are interested in staying there.

5. Prehrana

V bolnišnici je na voljo menza z dnevno sveže pripravljenimi jedmi, žarom, solatnim barom, prigrizki, kafeterijo. V sosednjih bolnišnicah so tudi podobne menze s podobno ponudbo. V bolnišnici st. Lukes je na voljo tudi McDonald’s v ulici z bolnišnico pa še druge manjše kafeterije in lokali s hitro prehrano (subway, Starbucks, suši, mehiška, solatni bari) cca 15usd dnevno za prehrano.

6. Štipendija

Slovenski študenti lahko za študijske obiske v tujini dobijo štipendijo od Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije. Vsako leto okrog novembra se razpiše Javni razpis štipendij za študijske obiske slovenskih dijakov in študentov v tujini, preko katerega ste upravičeni do 500 EUR kompenzacije za potne stroške ter 70 EUR za vsak dopolnjen teden bivanja v tujini. Tako si lahko v večji meri pokrijete stroške rotacije.

Priporočamo, da pazljivo preberete razpisno dokumentacijo. Priložiti je potrebno opis programa, ki je na voljo tukaj. Prav tako potrebujete s strani fakultete potrdilo, da se opravljena rotacija priznava ali (a) kot pripis k diplomi ali (b) kot opravljena praksa dela študijskega procesa.

Po končani rotaciji obvezno pošljite, v roku enega meseca,  poročilo izmenjave v obrazcu, ki je na povezavi pod – poročilo o udeležbi.

Potrdilo v Ljubljani izda pristojna katedra.

7. Prvi dnevi

Kaj lahko pričakujem na dan prihoda?

Predhodno boste dobili potrditveni e-mail in navodila kdaj se morate  zglasiti v pisarni Jamie Munsinger na UTHSC Medical School, ki vas pošlje naprej po ID badge in v International Office za check-in. To je običajno en delovni dan pred prvim v mesecu.Nato je potrebno urediti še flu shot, v kolikor ga niste v Sloveniji, aktivirati ID badge, opraviti orientacijo po operacijskih. Tam vam bodo razkazali tudi omarice, kako jemati delovna oblačila in kako si kirurško umivati roke.

Nekaj dni po tem, ko opravite vse administrativne zadeve, boste po e-pošti dobili še navodila za Patient Records Training, ki ga morate opraviti v sedmih dneh od prejetja e-pošte, da lahko delate na oddelku.

8. Transport

Imam kot študent kakšne ugodne možnosti za prevoz?

Transport je v Houstonu težavna zadeva, saj gre za velike razdalje, ki jih vsi domačini prebrodijo z velikimi osebnimi avtomobili.

Na voljo je metro sistem, ki sestoji iz ene metro proge in avtobusnih linij. Za ugodnejšo vožnjo z metrojem si je pametno priskrbeti Metro Q-Card, ki vam omogoča vožnje za 60c. Študenti lahko dobijo kartico zastonj s študentskim potrdilom iz pisarne UT Health (Jamie Munsinger).

Druge možnosti so še rent-a-car, ki ga priporočamo za vikend izlete in je ugoden. Seveda ima Houston tudi Yellow Cab taksije, ki pa žal ne čakajo povsod, kar lahko kdaj zakomplicira zadeve z naročanjem. V zimskih mesecih je dobra naložba kakšno preprostejše kolo iz Walmarta, zlasti če ostajate za dva meseca. Nekateri moteli (npr. America’s Best Value Inn) ponujajo zastonj shuttle prevoz do TMC in nazaj vsako uro.

Kljub vsemu se pripravite na večje dnevne odmerke hoje.

9. Stroški

Koliko denarja naj imam s sabo?

Mesečni stroški:

Bivanje: 500 – 750$
Transport: 15$ za metro, cene taksijev za krajše razdalje se gibljejo okoli 10usd, z letališča je priporočeno vzeti Blue shuttle cca 20 usd, taksi od letališča do nastanitev je cca 70usd
Hrana: 450$
Ostalo po želji: izleti, košarkaše tekme, koncerti, nakupovanje,itd.

Visa: cca. 300eur
UPS: cca. 40-50eur

*priporočamo nekaj rezerve

Gotovina ali kreditna/debitna kartica?

Priporočamo, da s seboj prinesete tako kreditno kartico kot tudi gotovino. Dvigovanje denarja z bankomatov v ZDA vedno zaračuna dodatno provizijo, zato je smiselno prinesti nekaj denarja v gotovini že iz Slovenije. Plačevanje s kreditno/debitno kartico je mogoče povsod in je zelo olajšano.

10. Drugo

Ali šteje rotacija kot opravljena praksa za predmet kirurgija in/ali interna medicina?

Po predhodnem dogovoru z nosilci kateder se to lahko uredi. Obvezno kontaktirajte nosilce dovolj hitro pred odhodom na rotacijo.

Če študent nima pogojev za opravljanje vaj v 6. letniku, se lahko rotacija šteje kot pripis k diplomi (0,5 točke za specializacijo na mesec).

Za priznavanje opravljenih vaj na MF UL iz:

    • interne medicine: opravljeni vsi izpiti, ki so pogoj za prijavo na vaje pred odhodom (priznani 4 tedni vaj, v LJ je  potrebno opraviti še 11 tednov)*
    • kirurgije: opravljeni vsi izpiti, ki so pogoj za prijavo na vaje pred odhodom, ter kirurški praktikum (v LJ je potrebno opraviti še ambulantni del vaj- 2tedna, ter skupne obveznosti. Ambulantni del lahko opravljate šele po opravljenem hospitalnem delu v Houstonu in ne prej. Skupne obveznosti pa potekajo na začetku vsakega sklopa vaj)**

*Za priznavanje vaj iz interne medicine potrebujete še evidenčni list, za katerega pred odhodom zaprosite na katedri. Izpolnjen list vam mora podpisati vaš mentor v Houstonu, ter ga nato po končani izmenjavi vrnite na katedro.

**Za priznavanje vaj iz kirurgije potrebujete evidenčni karton in list z opisanimi posegi in delom, ki ju prejmete na katedri. Oba dokumenta morata biti v orginalnih izvodih z žigi katedre, ter podpisana s strani mentorjev v Houstonu. Fotokopije niso veljavne. Liste prejmete na katedri, ko imate opravljene vse pogoje za vaje.

Katere dokumente potrebujem s strani izvajalcev programa?

Priporočamo, da približno teden pred odhodom domov prosite Evo Pongratz, da pripravi (a) priporočilno pismo nosilca programa in (b) potrdilo o opravljeni rotaciji z vsemi potrebnimi podatki.

So rotacije na drugih oddelkih tudi možne?

Žal zaenkrat ne. Namreč rotacijo na CV Surgery in Cardiology nam omogoča Dr. Gregoric in delamo direktno pod njegovim nadzorom. Priporočamo, da se rotacije udeležite, tudi če vam področje ni popolnoma pisano na kožo in v TMC nato poskusite sami navezati stike ali poiskati možnosti za delo na oddelkih, ki vas zanimajo.

Se naj prijavim na rotacijo?

Seveda!