O rotaciji

Slovenski študenti medicine imajo možnost opravljati elektivno rotacijo na področju srčno-žilne kirurgije in/ali kardiologije v Texas Medical Centru v Houstonu. Gre za največji medicinski kompleks na svetu. Praksa poteka pod okriljem University of Texas Health, v bolnišnici Memorial Hermann, kjer na Heart and Vascular Institute-u deluje naš gostitelj in mentor, vrhunski srčno-žilni in torakalni kirurg Dr. Igor D. Gregoric.

Možnosti prakse za študente medicine 4. letnika ali starejše so sledeče:

 • 1 mesec srčno-žilne kirurgije (CV Surgery) ali
 • 1 mesec kardiologije (Cardiology) ali
 • 2 meseca, od tega 1 mesec srčno-žilne kirurgije in 1 mesec kardiologije.

Elektivna rotacija CV Surgery/Cardiology je izjemnega pomena za posameznike, ki se zanimajo za področje srčno-žilnih obolenj. Rotacija je prav tako odlična priložnost za seznanitev z načinom dela v medicini v ZDA. Priporočamo jo vsem, ki se zanimajo za delo v ZDA v prihodnosti.

D.R.I.M.S. America in Dr. Igor Gregoric

Dr. Gregoric je od leta 1999 gostil že preko 600 študentov in mladih zdravnikov, ki jih je nato povezal v društvu D.R.I.M.S. America (Društvo za raziskovanje in raziskovanje medicincev Slovenije, http://www.drims.si/). Namen D.R.I.M.S. America je (1) spodbujati mednarodno sodelovanje in klinične prakse, (2) nadaljevati z izobraževanjem mladih zdravnikov in študentov medicine ter spodbujati njihovo zanimanje za medicinsko raziskovanje.

Program CV Surgery in Cardiology

CV SURGERY

Ponedeljek

 • 7.00 prihod na oddelek, pregled pacientov(na racunalniku), ki se jih spremlja oz. pri čigavih operacijah se je asistiralo, priprava na operacije, ki so na sporedu za ta dan
 • 7.30 Grand Rounds (vizita z vsemi kirurgi in kardiologi, tudi dr. Gregorič in dr. Kar)
 • dopoldanska vizita s kirurškim team-om: najprej pred računalnikom kjer se pregledajo vsi laboratorijski izvidi, x-rays,… nato se fizična vizita pri kateri se gre do vsakega pacienta in se pogleda rane, če je treba kaj odstranit se odstrani (vse skupaj ponavadi traja zelo dolgo oz. se vmes prekine zaradi operacije in se potem nadaljuje)
 • operacije, največ trije primeri na dan, pri vseh se asistira; po končani operaciji se pacienta nujno spremlja v sobo in ostane ob njem dokler ni stabilen (oz. dokler niso monitorji priklopljeni)
 • 16.30 sestanek v dr. Gregoričevi pisarni kjer se dobi posodobljen seznam pacientov in se jih vse prediskutira s celotnim team-om
 • popoldanska vizita , pri kateri se ponovno gre do vseh pacientov (traja do večera)
 • prihod domov okoli 19.00

Torek

 • 8.00 MRB Conference (3.nadstropje): tukaj se razpravlja in predlaga paciente za transplantacije
 • ostali potek dneva enak kot v pondeljek
 • v primeru, da ni nobenih operacij na sporedu se lahko gre na kliniko in tam opazuje

Sreda

 • TAVI dan

Četrtek

 • 7.30 včasih kaka konferenca vendar ne vedno, bodisi Morbidity & Mortality bodisi Pathology
 • ostali potek dneva podoben kot ponedeljek

Petek

 • 7.30 Grand Rounds v konferenčni sobi(3. nadstropje) : v bistvu ista stvar kot v pondeljek samo v sedečem polozaju in ne na oddelku
 • ostali potek dneva podoben kot ponedeljek

CARDIOLOGY

(program je še v izdelavi)

Načeloma študenti, ki so na kardiologiji, hodijo na vse jutranje konference in vizite kot študenti na kirurgiji. Nato se porazdelijo po kliniki in oddelku, kjer sledijo svojim mentorjem pri delu. Na kliniki potekajo sprejemi in kontrolni pregledi bolnikov, na oddelku pa večinoma potekajo celodnevne vizite, kjer se celostno obravnava vsakega bolnika. Študenti naj bi spremljali večino bolnikov in na koncu rotacije tudi izdelali kratko seminarsko nalogo in predstavitev. Ob sredah je tako kot na kirurgiji TAVR dan.

Priporočena literatura

Intermacs klasifikacija srčnega popuščanja

Nagovor dr. Gregorica:

Dear colleagues and friends!

Over the last ten years many alumni from the University of Ljubljana have had the opportunity to visit the Texas Medical Center (TMC) and participate in rotations with many of our institutions such as the Texas Heart Institute, one of the leaders in the research and treatment of cardiac disease, and University of Texas M. D. Anderson Cancer Center, a world leader in cancer treatment. Many have also had the opportunity to participate in scientific research and publications in reputable medical journals, under the direction and guidance of our faculty and the Texas Heart Institute editorial staff.

Over the years I have enjoyed hosting these visits tremendously to over more than 600 colleagues and medical students who rotated through the Texas Medical Center. I always wondered how creative it would be to unite everybody in a formal organization. So the idea was born to form the association of all the medical students and physicians who visited our center. To symbolize the “STRIVE FOR PERFECTION AND OUTREACH FOR THE STARS” within this association we named it DRIMS (Društvo za raziskovanje in raziskovanje medicincev Slovenije). As you can imagine, the DRIMS was established through the efforts and teamwork of numerous international colleagues in the medical field.

As Mentor and Co-Founder of this association I would like to share my enthusiasm at the prospect of DRIMS members meeting and interacting with world renowned Texas Medical Center experts who will be giving lectures and/or presentations on yearly basis. My mission is not only to maintain collaborations between TMC and Slovene medical community, but also to enhance the opportunities for all of you who have visited TMC and all of those in the future to come. I feel this would benefit the population of Slovenia by bringing some fresh air into the Slovenian Medical Field and expanding our shared knowledge and expertise on both sides of the Atlantic.

Sincerely,

Igor D Gregoric, MD
Honorary President of the DRIMS Association