Vodja projekta: Tanja Adamlje

email hidden; JavaScript is required

FB stran

Kortekst je gledališka skupina sestavljena iz študentov medicine in že peto leto predstavlja dramska dela z aktualno družbeno-kritično, absurdno tematiko. Namen projekta je uprizarjati kvalitetna dela, v kateri bodo uživali tako ustvarjalci kot gledalci. Ustvarjalcem želimo ponudit nove izkušnje, izzive, vsaj en nastop na večjem gledališkem odru, razvijati inovativnost, kreativnost in krepiti veščine javnega nastopanja. Študentom medicine skušamo približati gledališko umetnost in jo predstaviti tudi kot način druženja, saj ekipa, ki skozi leto oblikuje in ustvarja predstave, postane močno povezana. S tem spodbujamo in navajamo člane na skupinsko delo.

PROJEKTI:

PRODUKCIJA VEČJE PREDSTAVE: Vsako leto si izberemo dramsko delo, ki ga želimo uprizoriti na pravih gledaliških odrih. Izbiramo predvsem komična in absurdna dela (saj želimo predvsem, da se naša publika ob ogledu predstave sprosti in zabava), njihova izvedba pa je v osnovi namenjena študentom MF LJ. V ta namen najamemo dvorano v enem izmed ljubljanskih gledališč, kjer uprizorimo premiero in ponovitve. Lani smo predstavo Goli pianist Matjaža Zupančiča uprizorili v Šentjakobskem gledališču, v gledališču Španski borci in v Kulturnem domu Črnuče. Poleg tega gostujemo tudi v gledališčih izven Ljubljane – prej omenjeno predstavo smo tako uprizorili še v Murski Soboti (predvsem za dijake tamkajšnje gimnazije), Mariboru (za študente MF MB).
Dramska skupina se je z leti precej razširila in dobila veliko novih članov, zato letos načrtujemo izvedbo kar dveh večjih produkcij. Eno decembra  – gre za predstavo Eugena Ionesca z naslovom Makbet – in eno spomladi (ki se je doslej odvila vsako leto in katere naslov moramo še izbrati).

BOŽIČNA PREDSTAVA NA PEDIATRIČNIH ODDELKIH KLINIK V LJUBLJANI: Vsako leto pripravimo kratko (10 – 15 min) božično predstavo, s katero nato v tednu pred božičem obiščemo pediatrične oddelke na različnih klinikah v bližini UKC LJ. Namen igre je razveseliti otroke, ki so v času božičnih praznikov primorani ostati v bolnišnici. Po koncu vsake predstave otroke obišče tudi Dedek Mraz in jih obdari z posladki  (večinoma gre za čokoladne tablice in bonbone).

RAZNI SKEČI: Ob različnih priložnostih nas organizatorji drugih (z medicino povezanih) dogodkov povabijo oz. prosijo za pripravo krajšega komičnega skeča, s katerim bi popestrili dogajanje. V ta namen že obstoječe skeče priredimo ali pa scenarij za le-te napišemo sami. Letos se bomo z enim od slednjih udeležili (vsaj) DŠMS večera za zbiranje sredstev (20.11.) in 20-letnice Katedre za družinsko medicino.

DRUGO: Ker projekt temelji na ustvarjalnosti in sodelovanju med študenti v dramski skupini in medicinske fakultete nasploh, smo odprti tudi za nove ideje, ki se morda neposredno ne tičejo dramske igre. Tako letos – na pobudo ene izmed naših članic – načrtujemo tudi organizacijo večera poezije, na katerem bi prebirali tako tujo poezijo (znanih in manj znanih avtorjev) kot tudi dela tistih študentov MF, ki se morda s tem ukvarjajo in bi želeli svoje pesmi deliti z  javnostjo. Ob tem bi sodelovali še s Kitarskim orkestrom MF.