Humani papiloma virusi so družina več kot 150 vrst virusov, ki se razlikujejo po genetski kodi. Živijo v koži in sluznici in lahko povzročajo benigne ali celo maligne spremembe, večina pa jih ne povzroča težav. Uvrščamo jih v dve skupini. Visokorizični HPV virusi povzročajo 99 % rakov materničnega vratu, rak nožnice, penisa, zadnjika in grla; medtem ko nizkorizični HPV virusi povzročajo vse primere bradavic na spolovilih. HPV se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov in gre za najpogostejšo spolno prenosljivo okužbo. Ocenjuje se, da se bo večina spolno aktivnih ljudi enkrat v življenju okužila s tem virusom.

 

Do prenosa lahko pride pri stiku spolovil, prek telesnih tekočin ali tesnega dotika rok, tudi prek souporabe skupnih predmetov, kot so brisače, vendar je ta način veliko manj verjeten. Če si predstavljamo kožo kot sklade celic, naložene ena na drugo, potem HPV virusi napadejo najnižje ležeče celice, iz katerih se celotna povrhnjica obnavlja. Če so poškodovane te celice, se koža slabše obnavlja.

 

Ob dolgotrajni okužbi se lahko razvijejo predrakave ali rakave spremembe. Zdravila za okužbo nimamo, zato lahko zdravimo samo simptome. Najpogostejši rak, ki ga povzročajo visokorizični HPV, je rak materničnega vratu, ki je drugi najpogostejši rak pri ženskah. Pri okužbi z nizkorizičnimi lahko pride do razvoja bradavic, ki so neprijetne in vplivajo na posameznikovo spolno vedenje in počutje.

 

Kot učinkovito preventivo in metodo za preprečevanje okužbe imamo cepljenje proti tako visokorizičnim kot nizkorizičnim HPV. Trenutno je v Sloveniji na voljo devetvalentno cepivo, ki nas v več kot 90 % zaščiti pred rakom materničnega vratu in pred genitalnimi bradavicami. Cepljenje je brezplačno od leta 2009 za deklice v 6. razredu osnovne šole, prav tako pa tudi za zamudnice, ki se v 6. razredu niso cepile. Cepljenje starejših žensk, dečkov in moških je zaenkrat samoplačniško. Pri HPV cepljenju se večinoma govori le o zdravju žensk, vendar se moramo zavedati, da tudi moški trpijo za posledicami okužb s HPV, vendar je teh primerov manj kot pri ženskah.

 

Več o okužbi s HPV, možnosti preventive in kurative si lahko pogledate v informativni knjižici.