EMSA ali European Medical Students’ Association je evropska zveza študentov medicine, ustanovljena leta 1990 v Belgiji s prvo generalno skupščino leta 1991. Članice zveze so posamezne medicinske fakultete v Evropi, tako kot je tudi Društvo študentov medicine Slovenije kot predstavnik Medicinske fakultete v Ljubljani.

Dejavnosti EMSA so usmerjene k čim boljšem pretoku informacij med študenti medicine po vsej Evropi, dodatnemu medicinskemu izobraževanju ter projektnemu delu na lokalni in mednarodni ravni.
Vse dejavnosti EMSA so razporejene v 5 pillarjev:

  • Medical Education
  • Medical Science
  • Medical Ethics and Human Rights
  • European Integration and Culture
  • Public Health

V DŠMS se trudimo za izvajanje dejavnosti:

  • projekt “Twinning”je zasnovan kot strokovno – zabavna, teden trajajoča ekskurzija. Cilj je spoznavanje posebnosti študija medicine v drugih državah, kot tudi spoznavanje samih geografskih in, kulturnih in družbenih značilnosti v državi gostiteljici. Ker projekt deluje bilateralno, tako dobimo priložnost, da tudi sami pokažemo kako izgleda študij in življenje v Sloveniji, ko tuji študenti pridejo k nam. Projekt je bil v letu 2016 obujen s fakulteto v Lizboni.
  • EMSA “Summer Schools”; skozi celo leto se pripravljajo številni tematsko usmerjeni kongresi in delavnice, ki omogočanje nabiranje dodatnega znanja na posameznem področju medicine.
  • projekt “Teddy Bear Hospital”, v Sloveniji poznan kot zelo uspešen projekt “Medimedo”

Naše društvo je aktivno v EMSA že od vsakega začetka. V letu 2003/2004 je bila Ajda Skarlovnik iz naše fakultete izvoljena za podpredsednico EMSA, v letu 2015/2016 pa pozicijo svetovalnega telesa (Advisory Board/GA Appointee) zaseda Aleks Šuštar.

V letu 2015 smo na 1. Spring Assembly-u (do sedaj so bile skupščine 1x letno, jeseni, spomladi pa so se dobivali nacionalni koordinatorji) ponovno postali polnopravna članica z volilno pravico. Letno sta v organizaciji EMSA dve skupščini, v letu 2015 sta bila 1st Spring Assembly v Varšavi, 13.-18.5. ter 25th Autumn Assembly v Berlinu, 16.-20.9.

V letu 2016 se odpravljamo na Spring Assembly v Tbilisi, Gruzijo od 10.-15.5.2016.

Lokalna koordinatorja za leto 2016 sta Aleks Šuštar in Danaja Plevel, nacionalni koordinator pa Aleks Šuštar.

Več informacij na: www.emsa-europe.org in email hidden; JavaScript is required.

SloMSIC Ljubljana delegacija v Berlinu, september 2015

Delegacija DŠMS na plenarnem zasedanju SA 2015, Varšava

Delegacija DŠMS na plenarnem zasedanju SA 2015, Varšava

SloMSIC Ljubljana delegacija v Varšavi, maj 2015

Delegacija DŠMS na plenarnem zasedanju SA 2015, Varšava

Lokalna koordinatorja za leto 2015: Nace Ledinek (levo) in Aleks Šuštar (desno)